Pembe koltuklu öğretmenden öğretici masallar

Eğitimde Masallarla Fark Yaratan Öğretmen Günhan Kaya

İzmir Balçova Vali Kutlu Aktaş İlkokulu’nda 29 yıldır görev yapan ana sınıfı öğretmeni Günhan Kaya (50), öğrencilerin sorunlarını aşmalarına yardımcı olmak için eğitimde masalları kullanarak fark yaratıyor. Pembe masal koltuğunu her yere götüren Kaya, öğrencilere kendi hayal gücüyle oluşturduğu masalları anlatıyor. Eğitimde masalların önemini keşfetmesinin arkasındaki sebep olarak, “Anne olduktan sonra masalların iletişimde ne kadar etkili olduğunu fark ettim. 8 yıldır masal anlatıcılığı yapıyorum ve masal koltuğumla derslerime renk katıyorum. Masal koltuğum, kızıma masal anlattığım ve emzirdiğim özel bir koltuktu. Bu fikri sınıfa da taşıyarak, görev yaptığım anaokulundan sonra ana sınıfa atandığımda devam ettirdim. Meslektaşlarım da ilgi gösterdi ve onlar da masalları sınıflarında kullanmaya başladı. Bir farkındalık oluşturduk” şeklinde konuştu.

‘Çocuklar Masallara Güvenir ve İnanır’

Masal okumanın masal anlatıcılığından farklı olduğunu vurgulayan Kaya, “Masal okurken bir öyküyü okurken, masal anlatırken ise hayal aleminde bir yolculuğa çıkarız. Özgürce istediğimiz dünyaya gidebiliriz. Sınıfta ihtiyaç duyulan konulara göre masallar kurgularım. Çocukların annelerinden ayrılamama sorununa değindiğimde, bunu masal yoluyla anlatıyorum. Masal çocukların korkularını deneyimlemelerine yardımcı olur. Bu sebeple masalları kendim kurguluyorum” ifadelerini kullandı.

‘Interaktif Bir Masal Kitabı Hayal Ediyorum’

Masalın anlatımıyla ilgili olarak Kaya, “Masala girebilmek için müzik, oyun veya tekerlemeler kullanırız. Geri kalan kısmı ise tamamen hayal gücümüz ve sınıfın ihtiyaçlarına dayalı bir kurgu. Masallarımı kaydetmiyorum ancak interaktif bir masal kitabı yapmayı düşlüyorum. Meslektaşlarıma bir hediye olarak masallarımı interaktif bir kitap haline getirerek emeklilik sonrası devam ettireceğim” şeklinde açıklamalarda bulundu. Kaya, emekli olduktan sonra meslektaşlarının masalları kullanmaya devam edeceğine inanarak, “Masal koltuğu artık bu okulda yaşayacak. Diğer eğitim kurumlarında da masal köşelerinin olmasını arzuluyorum. Masallar çocukların sorunlarına ilaçtan daha iyi gelebilir. Deneyin ve bu sihri keşfedin. Anneler de meslektaşlarım da denesin. Çocukları anlamak ve yönlendirmek için harika bir yöntem” diyerek sözlerini noktaladı.

Related Posts

Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir? Moksha Nedir?

Hinduizm’in en derin ve manevi kavramlarından biri olan Moksha, karma döngüsünden (samsara) kurtuluşu ve ruhun nihai özgürlüğünü temsil ediyor. Karma, reenkarnasyon ve dharma ile bağlantılı olan Moksha, insanın yaşam döngüsünden kurtularak ilahi birliğe ulaşmasını ifade ediyor. Hinduizm’in bu temel öğretisi, manevi arayış içindeki bireyler ve dünya genelinde yoga, meditasyon ve spiritüel çalışmalarla ilgilenenler arasında popülerliğini koruyor. Peki, Moksha Nedir? Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir?

WhatsApp’a yapay zeka destekli mesaj özetleme özelliği geldi! Nasıl çalışacak?

WhatsApp, 2025 yılında yapay zeka teknolojisiyle donatılmış yeni “Mesaj Özetleri” özelliğiyle kullanıcılarına daha hızlı ve akıllı bir iletişim deneyimi sunmayı hedefliyor. Meta AI tarafından desteklenen bu yenilikçi özellik, biriken okunmamış mesajları tarayarak kısa ve anlaşılır özetler oluşturuyor, özellikle yoğun grup sohbetlerinde veya uzun bireysel konuşmalarda zaman kazandırıyor.

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

MEB’den LGS sınavında kitapçıkların sınav bitmeden paylaşıldığı iddialarına ilişkin açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sözel alanına ait soru kitapçıklarının sınav bitmeden paylaşıldığı” iddialarının asılsız olduğunu belirterek, “Haberlerde yer verilen görsellerde paylaşım saatinin 11.57 olduğu, bunun saat 10.45’te biten sözel alan ilk oturum sınavını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmayacağı aşikardır.” ifadeleri kullanıldı.

Okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

2024-2025 eğitim öğretim yılı tamamlanırken, milyonlarca öğrenci yaz tatilinin heyecanıyla planlarını yapmaya başladı. Peki, okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

Yükseköğretimde istihdam odaklı yeni programlar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar: “Yapay zekâ alanında geçen yıl açtığımız programları yaygınlaştırıyoruz. Yeşil dönüşüme dayalı 9, sağlık ve tarımda dijital teknolojilere dayalı 7 yeni programı daha öğrencilerimizin tercihlerine sunuyoruz” dedi.