Zaman koridorunda bir ev

Mason’ın Esrarengiz Kuzey Ormanları

Biyolog ve psikiyatrist Daniel Mason’ın Piyano Akortçusu ve Kış Askeri adlı romanlarıyla tanıdık. Mason, romanlarında tıbbi bilgisi ve psikiyatrist kimliğinin izlerini taşıyor; bizi tarihî, ruhsal ve toplumsal yolculuklara çıkarıyor. Bir tarafta Birinci Dünya Savaşı’nda bir tıp öğrencisinin dramını okurken diğer tarafta 1800’lerin sonundaki Burma’nın ormanlarında dolaşıyoruz.

Kuzey Ormanları, Daniel Mason, Çevirmen: Meltem Yılmaz Deniz, 416. syf., Holden Kitap, 2024

Mason, Kuzey Ormanları adlı kitabında döneme odaklanarak hayat hikâyeleri, reaksiyonlar ve karakterler aracılığıyla derinlikli bir bakış sunuyor.

Kitap, kolonisinden kaçan iki sevgilinin ormanda inşa ettiği kulübeyi merkeze alıyor. Bu kulübe zamanla birçok insan ve canlının yuvası haline geliyor. Savaştan kaçan bir asker, ikiz kız kardeşler, bir gazeteci, bir ressam, bir sahtekar, bir panter ve bir böcek kulübenin sakinleri arasında yer alıyor. Her bir karakter, mekânın geçmişine dair sırları gün yüzüne çıkarıyor ve hikâye giderek genişliyor.

ZİYARETÇİLER VE BİR ÖMÜRLÜK MİSAFİRLER

Mason, koloniden kaçıp ormanda yeni bir yaşam kuran ve ardından ölen Kadın ve Adam aracılığıyla zamanda bir yolculuğa çıkarıyor okuyucuyu. “Elma adam” olarak adlandırılan asker, yıllar sonra kızlarıyla birlikte kulübeyi terk ederken, mekânda kararlı bir tutkuyla meyve yetiştirmenin önemine vurgu yapıyor.

Alice ve Mary isimli ikiz kız kardeşler, babalarının bıraktığı mirası yaşatmaya çalışırken hayatlarını sürdürüyorlar. Ressam ve sahtekar gibi farklı karakterler ise kulübeye farklı bakış açılarıyla renk katıyor.

Mason’ın Kuzey Ormanları adlı kitabı, kulübenin etrafında gelişen olayları ve mekânın hikâyesini farklı karakterlerin bakış açısından anlatarak büyüleyici bir atmosfer yaratıyor.

TARİHSEL BİR KOLONİ

Kulübe, zamanla farklı insan ve canlıların yanı sıra araştırmacı bir gazetecinin de dikkatini çekiyor. Mason, karakterlerin yaşamlarını ve ölümlerini de sıklıkla vurgulayarak mekânın etrafında dönen döngüsel bir hikâye sunuyor.

Kuzey Ormanları, Mason’ın dinî göndermeleri ve karakterlerin toplumsal durumlarına daha az odaklanmasına rağmen, kulübenin tanıklık ettiği yaşamları ve ölümleri iç içe geçmiş bir şekilde anlatarak okuyucuyu büyülüyor. Mekânın üzerindeki değişim ve dönüşümlerle birlikte geçmişin mirasını kuşaktan kuşağa aktaran tarihsel bir roman olarak karşımıza çıkıyor.

Related Posts

TYT-AYT sınavı ne zaman? YKS’ye kaç gün kaldı? ÖSYM üniversite sınav tarihleri

YKS 2025 Üniversite Sınavı ne zaman? YKS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? Bu yıl YKS sınavına girecek öğrenciler merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Sorgulanan ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, TYT – AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan YKS ne zaman? YKS sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Yapay zeka yetkinlik belgelendirme modeli

Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan Yapay Zeka Yetkinlik Olgunluk Modeli (YZ-YOM), Zeka Araştırma ve Yetkinlik Belgeleme Merkezi’nde hayata geçirilecek.

YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) sınav tarihlerini gündemine aldı. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Cumhuriyet Eğitime Katkı Ödülleri’ne başvurular yoğun ilgi üzerine 10 Mayıs’a uzatıldı

Eğitim alanında fark yaratan projeleri ödüllendirmek üzere Cumhuriyet gazetesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Eğitime Katkı Ödülleri’nin başvuru tarihi yoğun talep nedeniyle 10 Mayıs’a kadar uzatıldı. Geleceğin Eğitimi 2025 Zirvesi kapsamında verilecek ödüller, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliklerini teşvik etmeyi, eğitime katkı sağlayan projeleri ön plana çıkarmayı hedefliyor.

‘Atatürk’süz 23 Nisan’ skandalı Meclis gündeminde

Gazetemizin gündeme getirdiği “MEB 23 Nisan’ı çocuklara hediye edenin Atatürk olduğunu unuttu” isimli haber üzerine, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi veren CHP’li Suat Özçağdaş, ”Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bir bayramda onun anılmaması anayasal bir sorumluluğun yerine getirilmemesidir” dedi.

Bursluluk sınavı sona erdi

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan ‘İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’ (İOKBS) tamamlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir