Yükseköğretimde istihdam odaklı yeni programlar

YÖK, Yapay Zeka ve Yeşil Dönüşüm Alanında Yeni Programlar Açıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin tercihlerine hitap edecek şekilde yapay zekâdan yeşil dönüşüme kadar birçok alanda yeni ön lisans ve lisans programlarını sunmaya devam ediyor. Dijital dönüşüm, yapay zekâ, bilişim teknolojileri, tarım ve sağlıkta dijitalleşme ile yeşil dönüşüm alanlarında Türkiye’nin insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, geçtiğimiz yıl yapay zekâ temelli 17 farklı programın 20 üniversitede başlatıldığını ve bu alandaki program sayısının 80’in üzerine çıkarılacağını belirtti. Özvar, yapay zekâya dayalı programların yüksek doluluk oranlarıyla eğitim verdiğine işaret ederek, bu programların Türkiye’nin dijital beceri açığını kapatmada kritik rol oynayacağını vurguladı.

‘Yeni Açılan Programları Takip Edin’

Yükseköğretim çağındaki gençlerin çağın gerektirdiği yetkinlik ve donanıma sahip olarak yetiştirilmesinin ana hedeflerinden biri olduğunu belirten Özvar, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda geleceğin meslekleri ve istihdama duyarlı programlar üzerinde çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Yapay zeka, tarım ve sağlıkta dijitalleşmeyi önceliklendirerek yeni programları üniversitelere kazandırdıklarını ve ayrıca çevre ve yeşil ekonomi üzerine geliştirilen yeni ön lisans programlarını da bu yıl ilk defa açacaklarını söyledi. Adayların yeni açılan programları yakından takip etmelerini öneren Özvar, sağlık ve tarımda dijital teknolojilere dayalı 7 yeni programı öğrencilerin tercihlerine sunduklarını belirtti.

Tarımsal Robotlar Tercih Kılavuzunda Yer Alacak

Özvar’ın verdiği bilgiye göre, tarımda dijital teknolojilerin yer aldığı yeni lisans programı “Hassas Tarım ve Tarımsal Robotlar” ilk defa YKS Tercih Kılavuzunda yerini alacak. Ayrıca “Akıllı Sera Teknolojileri”, “Dijital Tarım Teknolojileri” ve “Tarım Makineleri ve Teknolojileri” gibi önlisans programları da bu yıl ilk kez açılacak. Sağlıkta dijital teknolojilere dayalı olarak da “Dijital Sağlık Sistemleri Teknikerliği”, “Tele-Sağlık Teknikerliği” ve “Tıbbi Veri İşleme Teknikerliği” programlarının adayların tercihine sunulacağı belirtildi.

Yeşil Dönüşüme 9 Yeni Program

Yeşil ve sürdürülebilir teknolojiler alanında 1’i lisans 8’i önlisans olmak üzere toplamda 9 yeni program adayların tercihine sunulacak. Lisans düzeyinde ilk defa “Doğa Koruma ve Biyoçeşitlilik Yönetimi” bölümünün öğrencilere açılacağı belirtildi. Ayrıca bu yıl yeşil dönüşüme dayalı olarak “Yenilenebilir Enerji Teknikerliği”, “Su ve Atık Yönetimi Teknikerliği”, “Çevre Sağlığı ve Çevresel Risk Yönetimi Teknikerliği”, “Akıllı Altyapılar Teknikerliği”, “Çevresel Ölçüm ve İzleme Sistemleri Teknikerliği”, “Karbon Yönetimi Teknikerliği”, “Hidrojen ve Enerji Depolama Teknikerliği”, “Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği” gibi önlisans programlarının da adaylara sunulacağı açıklandı.

Related Posts

WhatsApp’a yapay zeka destekli mesaj özetleme özelliği geldi! Nasıl çalışacak?

WhatsApp, 2025 yılında yapay zeka teknolojisiyle donatılmış yeni “Mesaj Özetleri” özelliğiyle kullanıcılarına daha hızlı ve akıllı bir iletişim deneyimi sunmayı hedefliyor. Meta AI tarafından desteklenen bu yenilikçi özellik, biriken okunmamış mesajları tarayarak kısa ve anlaşılır özetler oluşturuyor, özellikle yoğun grup sohbetlerinde veya uzun bireysel konuşmalarda zaman kazandırıyor.

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

MEB’den LGS sınavında kitapçıkların sınav bitmeden paylaşıldığı iddialarına ilişkin açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sözel alanına ait soru kitapçıklarının sınav bitmeden paylaşıldığı” iddialarının asılsız olduğunu belirterek, “Haberlerde yer verilen görsellerde paylaşım saatinin 11.57 olduğu, bunun saat 10.45’te biten sözel alan ilk oturum sınavını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmayacağı aşikardır.” ifadeleri kullanıldı.

Okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

2024-2025 eğitim öğretim yılı tamamlanırken, milyonlarca öğrenci yaz tatilinin heyecanıyla planlarını yapmaya başladı. Peki, okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

Öğrenme kayıplarına karşı dijital rehberlik

Deprem ve benzeri olağanüstü durumların ardından ilköğretimde yaşanan öğrenme kayıplarının giderilmesine yönelik başlatılan proje kapsamında, 35 bin öğretmene yönelik bilgilendirme yapıldı. Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) yayınlanan içerikler, öğretmenlere hem rehberlik sağlıyor hem de öğretimi güçlendirecek dijital destek sunuyor.

‘Bir ülke hakkında en canlı, en güvenilir bilginin bulunacağı yer sokaktır’

Akademisyen, yazar ve yayıncı Murat Belge ‘Başka Kentler, Başka Denizler’ adlı seyahatnamesinin son kitabını yayımladı. Belge ona seyyah olmanın yolunu açan ilk seyahatini ve gezileri esnasında neler yaptığını anlattı.