Yenileme ve yeniden inşa çalışmaları sırasında Notre Dame Katedrali’nde 1000’den fazla tarihi eser bulundu

Fransız Yasasına Göre Notre Dame Katedrali Kazılarla Yeniden Keşfedildi

Fransız yasalarına göre, arazi geliştirme çalışmaları sırasında zarar görebilecek arkeolojik kalıntıların tespit edilmesi için önleyici arkeoloji yapılabilmektedir. Bu yasa kapsamında, ünlü katedral Notre Dame’ın yeniden keşfi için başlatılan kazı çalışmalarında arkeologlar önemli buluntulara ulaştı. Şubat 2022’de başlayan araştırma sürecinde Institut National de Recherches Archéologiques Préventives’e bağlı ekipler, katedralin taş zemininin altında detaylı kazılar gerçekleştirdi.

Christophe Besnier liderliğindeki ekipler, sadece beş haftalık bir süre verilen bu kazı çalışmaları sırasında katedralin altında önemli kalıntılara ulaştı. Besnier, “Beklenenden daha zengin buluntular elde ettik” dedi.

Müze müdürü Séverine Lepape, heykellerin 1230 yılına ait olduğunu söyleyerek, buluntuların kaybolmuş sanat eserleri olduğunu düşündüklerini belirtti.

Kazı çalışmalarında toplamda 1.035 sanat eseri parçası ve 500’den fazla mezara ulaşıldı. Kimliği belirlenemeyen çok sayıda kemik ve tabut bulunurken, dikkat çekici gömüler arasında Joachim du Bellay’a ait olabilecek bir lahit bulundu.

Kireçtaşından yapılmış heykellerin gerçek boyutlu başları ve gövdeleri ile 13. yüzyıldan kalma jubé veya rood perdesi gibi mimari buluntular da ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar aynı zamanda Orta Çağ’da katedralin inşasını anlamak için kömürleşmiş kirişler üzerinde çalışmalar yapmaktadır.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Related Posts

WhatsApp’a yapay zeka destekli mesaj özetleme özelliği geldi! Nasıl çalışacak?

WhatsApp, 2025 yılında yapay zeka teknolojisiyle donatılmış yeni “Mesaj Özetleri” özelliğiyle kullanıcılarına daha hızlı ve akıllı bir iletişim deneyimi sunmayı hedefliyor. Meta AI tarafından desteklenen bu yenilikçi özellik, biriken okunmamış mesajları tarayarak kısa ve anlaşılır özetler oluşturuyor, özellikle yoğun grup sohbetlerinde veya uzun bireysel konuşmalarda zaman kazandırıyor.

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

MEB’den LGS sınavında kitapçıkların sınav bitmeden paylaşıldığı iddialarına ilişkin açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sözel alanına ait soru kitapçıklarının sınav bitmeden paylaşıldığı” iddialarının asılsız olduğunu belirterek, “Haberlerde yer verilen görsellerde paylaşım saatinin 11.57 olduğu, bunun saat 10.45’te biten sözel alan ilk oturum sınavını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmayacağı aşikardır.” ifadeleri kullanıldı.

Okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

2024-2025 eğitim öğretim yılı tamamlanırken, milyonlarca öğrenci yaz tatilinin heyecanıyla planlarını yapmaya başladı. Peki, okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

Yükseköğretimde istihdam odaklı yeni programlar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar: “Yapay zekâ alanında geçen yıl açtığımız programları yaygınlaştırıyoruz. Yeşil dönüşüme dayalı 9, sağlık ve tarımda dijital teknolojilere dayalı 7 yeni programı daha öğrencilerimizin tercihlerine sunuyoruz” dedi.

Öğrenme kayıplarına karşı dijital rehberlik

Deprem ve benzeri olağanüstü durumların ardından ilköğretimde yaşanan öğrenme kayıplarının giderilmesine yönelik başlatılan proje kapsamında, 35 bin öğretmene yönelik bilgilendirme yapıldı. Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) yayınlanan içerikler, öğretmenlere hem rehberlik sağlıyor hem de öğretimi güçlendirecek dijital destek sunuyor.