Süt üretiminde rekor beklenti: Hedef 23 milyon ton!

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Hamit Can, Çiğ Süt Üretiminde Rekor Bekliyor

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Hamit Can, bu yıl çiğ süt üretiminin 23 milyon tonu geçmesini beklediklerini belirterek, “Bu artışlar, sektörün iyi gittiğini ve aynı zamanda üretim miktarı anlamında bir sıkıntımızın olmadığını gösteriyor ” dedi.

Can, geçen yıla göre sanayiye giren süt miktarında yüzde 10’luk artış olduğunu söyledi.

Bu gelişmeye bağlı olarak tüketimin de artmasını beklediklerini vurgulayan Can, yılın ilk üç ayında tüketimin düşündükleri kadar gerçekleşmese de sonrası için umutlarının yüksek olduğunu dile getirdi.

Can, geçen yıl 2023’e göre çiğ süt üretiminde de 1 milyon tonluk artış olduğuna dikkati çekerek, süt arzının 22 milyon 500 bin tona kadar çıktığını ve bunun da sektörün açığını kapattığını anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca sektöre her türlü desteğin sağladığını ifade eden Can, Bakanlığın belirlediği havzalarda çiğ süt üretiminin daha profesyonelce yapılmaya başlandığını dile getirdi. Can, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de olumlu gelişmelerin olmasını beklediklerini kaydetti.

Can, göstergelerin süt üretim miktarının artmaya devam edeceğini ortaya koyduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

2025 yılında çiğ süt üretimi, 23 milyon tonu geçecek gibi gözüküyor. Üretimde yaşanan artış, sektörün iyi gittiğini ve aynı zamanda üretim miktarı anlamında bir sıkıntımızın olmadığını gösteriyor. Biz zaten üreticinin sıkıntıya girdiğini hissettiğimizde tavsiye kararlarımızı açıklıyoruz, sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz.”

Sektörün İhracat Hedefi Bu Yıl 700 Milyon Dolar

İhracatın sektörün eksik kaldığı bir unsur olduğuna dikkati çeken Can, şunları kaydetti:

İhracatta dünya pazarına dönük olabilecek çok çeşitli ürünlerimiz var. Bu konuda öncelikle coğrafi işaretli ürünlerimizi öne çıkartabilmemiz lazım. Özel ürünlerimiz çok, Avrupa firmaları belli ürünlerde dünyayı domine etmeye çalışıyorlar. Bizim kadar çiğ süt üretmeyen bir ülke, 4-5 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Bizim geçen seneki ihracatımız 500 milyon dolar bile değildi. Bu sene daha umutluyuz. Firmalarımız çok çaba sarf ediyorlar. İhracatımızı bu sene 700 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Can, Antalya’da 20-23 Kasım’da Ulusal Süt Zirvesi’nin düzenleneceği bilgisini vererek, etkinlikte sektörün sorunlarının ele alınacağını ve bütün paydaşların orada bulunacağını sözlerine ekledi. (AA)

Related Posts

Tezgahlarda balık çeşitliliği sürüyor

Trabzon’da çeşitliliğin bol olduğu balıkçı tezgahlarında en fazla mezgit ve istavrit rağbet görüyor.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı.

Ekonomiyi alt üst eden ABD-Çin ilk görüşmesini gerçekleştirdi

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşını yatıştırma amacıyla Cenevre’de yürütülen müzakereler, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında 2025 başından bu yana yaşanan gerginliğin ardından tarafların ilk yüz yüze teması oldu. Çin Başbakan Yardımcısı He …

Kümesi eve çevirdi: Para basıyor

ABD’li Landon Wilkinson, arazisinde boş duran 100 yıllık tavuk kümesini önce yıkmak istedi sonra maliyetini duyunca vazgeçti. 100 yıldır atıl haldeki kümesi tadilat ettirip eve dönüştürdü. Kümes evi Airbnb’de günlük kiraya veren Wilkinson hayatının …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir