Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

TSMC’nin 2nm Çipi Yılın İkinci Yarısında Seri Üretime Geçecek

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’nin (TSMC) 2nm mimarisine sahip çipinin yılın ikinci yarısında seri üretime geçilmesi bekleniyor. Firma, bu adımın performans ve verimlilik açısından önemli bir ilerleme olacağını ve teknolojik anlamda bir sıçrama yaşanabileceğini belirtiyor.

Mikroçipler, günlük hayatımızda kullandığımız tüm elektronik cihazlarda bulunmaktadır; akıllı telefonlardan ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkarlar. Bu mikroçipler, milyarlarca transistör içererek elektronik cihazların işlevselliğini sağlarlar. Bu mikroskobik devreler, silikon gibi malzemelerin katmanlanması ve aşındırılmasıyla oluşturulmaktadır.

Genel olarak, bir çipteki transistör sayısı arttıkça, çipin hızı ve gücü de artar. Bu sebeple mikroçip endüstrisi, daha fazla transistörü daha küçük bir alana sığdırmak için sürekli olarak çalışmalar yapmaktadır. Çiplerin boyutları nanometre cinsinden ölçülmekte olup, küçüldükçe cihazların enerji verimliliğinin arttığı gözlemlenmektedir.

TSMC’nin 2nm teknolojisi, önceki nesil 3nm yongalara kıyasla %15 daha fazla transistör yoğunluğuna sahiptir. Bu durum, cihazların daha hızlı çalışmasını, daha az enerji tüketmesini ve karmaşık görevleri daha verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlar. 2nm teknolojisi ile hesaplama hızında %10 – %15 arası artış ve güç tüketiminde %20 – 30 arası bir azalma sağlanmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde TSMC, ABD’de beş yeni fabrika inşa etmek için 100 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Ancak, bazı yetkililer, bu durumun adanın güvenliğini tehlikeye atabileceğinden endişe duyarak, 2nm çiplerin Tayvan dışında üretilip üretilemeyeceği konusunda kararsızlıklarını dile getirmişlerdir.

TSMC’nin gelişmiş mikroçipleri, Apple’ın A serisi işlemcileri, NVidia’nın GPU’ları, Ryzen ve EPYC işlemcileri gibi pek çok teknoloji devi tarafından kullanılmaktadır. Bu ileri teknoloji sayesinde, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler daha yüksek performans ve daha uzun pil ömrüne sahip olabilir. Bu da, güçlü işlemcilere sahip daha hafif ve küçük cihazların geleceğini işaret etmektedir.

2nm çiplere sahip cihazlar, güçlü performansları ve uzun pil ömürleriyle dikkat çekmektedir. Bu sayede, bugünlerde bir günlük olan akıllı telefon şarj süreleri de önemli ölçüde azalabilir.

Related Posts

Apple’ın özel planları var: Siri’den uygun fiyatlı MacBook’a kadar bu haftaki gelişmeler

Apple’ın cihazları ve yazılımları tarafında geliştirmeler yaptığı biliniyor. Yeni ortaya çıkan bilgiler, Siri’nin yapay zeka özelliklerinden akıllı yüzüğüne kadar farklı ayrıntıları içeriyor.

İnsansız deniz Aracı PİRANA’dan gövde gösterisi

TCG ANADOLU’dan kalkan İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar TB-3 ile entegre şekilde kumanda edilen MKE PİRANA Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (İDA), hedefi tam isabetle vurdu. Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. tarafından geliştirilen ve Deniz Kuvvetleri …

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

Huawei FreeBuds 6 ile yeni nesil ses deneyimi

Teknoloji devi Huawei, kablosuz kulaklık serisine yeni bir halka ekledi: FreeBuds 6. Markanın üst düzey modeli FreeBuds Pro 4’ün bir alt segmentinde konumlanan FreeBuds 6, yaklaşık 170 dolarlık fiyat etiketiyle piyasaya sürüldü. Nixanbal adlı …

Bluetooth 6.0 Özellikleri: Kablosuz bağlantıda yeni bir dönem başlıyor

Bluetooth 6.0, yeni cihazlarda ve akıllı telefonlarda yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayacak. Yeni bağlantı standartı sahip olduğu özellikleriyle kablosuz ses ve bağlantı alanında yeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor.