Mardin’in unutulmaya yüz tutmuş sedef sanatı

Emekli İmam Zekeriya Güler, Türkiye’nin Unutulmaya Yüz Tutan Sanatını Yaşatıyor

Emekli imam Zekeriya Güler, Türkiye’de yok olmaya yüz tutmuş sanatlardan biri olan ve ‘padişah mesleği’ olarak bilinen ‘sedef kakma’yı 5 yıldır ustalıkla icra ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam hatip olarak görev yapıyorken 2008 yılında emekliye ayrılan Güler, Osmanlı döneminde birçok padişahın ilgilendiği bu sanatı yaşatmak amacıyla 2009 yılında atölye açtı. Güler, atölyesinde çocuklarıyla birlikte Kuran’ı Kerim muhafazası, rahle, masa, koltuk, sehpa, baston, silah kabzası, nalın, körük, tütün tabakası, kahve takımı ve bazı süs eşyalarına sedef kakma yapıyor. Ayrıca, Mardin Halk Eğitim Merkezi, Mardin Olgunlaşma Enstitüsü ve Mardin Artuklu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda dersler vererek bu sanatı gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

‘15 Yıldır Sanatı Yaşatmak İçin Çalışıyorum’

Türkiye’de az sayıda sedef ustasının kaldığını belirten Güler, “Sedef kakma sanatı, Osmanlı döneminde oldukça popülerdi ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir sanattır. Biz de Mardin’de bu değerli sanatı gelecek kuşaklara aktarmak için çaba harcıyoruz. Sanatı yaşatmanın bizim için hem bir görev hem de bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Mardin’e özgü motifleri işleyerek kültürümüzü de bu sanatla yaşatmaya çalışıyoruz.”

Sanatın aşamaları hakkında bilgi veren Güler, “Sedef kakma sanatının 14-15 aşaması bulunmaktadır. Çizimlerimizi ceviz ağacına yapıyoruz ve genellikle geometrik Selçuklu motiflerini kullanıyoruz. Daha sonra ince keskiyle kazıyor, tunç tellerini yerleştirip sedefleri yapıştırıyoruz. Son olarak kezzaplanıp ateşle işlemi tamamlıyoruz. Ardından zeytinyağı sürüp cila yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘1500 Yıl Sonra Sanatı Yaşatmanın Sevincini Yaşıyoruz’

Güler, Mardin’in tarihi eserlerinde sedef kakma işçiliğinin varlığını gördüklerini belirterek, “Mardin’in eski ve köklü ailelerine ait evlerde hala sedef kakma koltuklar, sehpa ve sandıklar bulunmaktadır. Bu sanatın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenmesiyle 1500 yıl sonra yaşatmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sanatın yaşatılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz zira bu sanat, ecdadımızın bıraktığı bir mirastır” dedi.

Kültür ve turizme de katkı sağlamak istediklerini belirten Güler, “Bu sanatı gelecek nesillere aktararak istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ecdadımıza olan minnet borcumuzu ödemek adına bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz” sözleriyle sözlerini noktaladı.

Related Posts

Bursluluk sınavı sona erdi

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan ‘İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’ (İOKBS) tamamlandı.

CHP’li Kış’tan öğretmen atamalarına sert tepki: Gençler işsiz, çocuklar öğretmensiz

CHP’li Kış, “Yüz binlerce genç öğretmen umutla bekliyor, siz hâlâ kırıntı dağıtıyorsunuz” dedi.

2025 TUS kontenjanları ne zaman açıklanacak?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2025-TUS 1. Dönem) sonuçlarının ardından kontenjanlar ve tercihler gündeme geldi. Açıklanan kontenjanlara göre puanları kapsamında tercih yapacak adaylar, ÖSYM’den gelecek son bilgilere odaklandı. Peki, TUS kontenjanları ne zaman açıklanacak? TUS tercihleri ne zaman?

23 Nisan’da belediyeler tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Çarşamba gününe denk geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin millete ait olduğunu simgeleyen bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor. Peki, 23 Nisan’da belediyeler …

Boyabat’ta 23 Nisan Coşkusu: Başkan Koltuğunu Öğrenciye Devretti

Sinop’un Boyabat ilçesinde Belediye Başkanı Hasan Kara, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu öğrenciye devretti. Kara, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Dumlupınar İlkokulu Müdürü Ufuk Gökçe ve ilkokul 3. sınıf …

Edirne’de 9 Bin 400 Öğrencinin Sporla Buluşması

(EDİRNE) – Edirne Valisi Yunus Sezer, 9 bin 400 öğrencinin “Okuldan Spor’a” ve “Mahalle Ligi” projeleri kapsamında spor yaptığını söyledi. Sezer, “Sporlarını 9 branşta yapıyorlar, tekrar eve bırakıyoruz. Amacımız çocuklarımızın boş vakitlerini en …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir