Mahfi Eğilmez teşhisi koydu, reçeteyi açıkladı! ‘Çoklu organ yetmezliği’

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmezden Uyarı: “Çoklu Organ Yetmezliği” Ekonomide Risk

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin son değerlendirmelerini yapmaya devam ediyor. Eğilmez’in yorumları yakından takip ediliyor. Eğilmez son olarak ekonomi yönetimine önemli bir uyarıda bulundu: “çoklu organ yetmezliği”.

Eğilmez’in kendi adını taşıyan web sayfasında yayınladığı “Çoklu Organ Yetmezliği” başlıklı yazısında tekli organ yetmezliği ile çoklu organ yetmezliğinin farklarına dikkat çekti.

Eğilmez, tekil sorun ve çoklu sorunlar arasındaki farkları açıklarken şunlara değindi: Ekonomide tekil sorunlar, bir ekonomik göstergenin alışılmış durumdan farklı bir şekilde gelişmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda maliye politikası ve para politikası araçları kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Örneğin, enflasyon artarsa faizleri yükselterek talebi düşürmek ama bu sırada büyümeyi etkilememek gereklidir. Ekonomide çoklu sorun ise fiyat istikrarı, büyüme, istihdam, cari denge, bütçe dengesi gibi birden fazla alanda sorunların aynı anda ortaya çıkması veya peş peşe gelmesidir.

Eğilmez, “Ekonomide çoklu organ yetmezliği”nin tedavisinin zor olduğuna vurgu yaparak, aynı anda çözülmeye çalışılan sorunlardan birinin tedavisi diğer sorunları tetikleyebileceğine dikkat çekti. Örneğin, enflasyonu kontrol etmek için faizleri yükseltmek, büyümeyi daha da olumsuz etkileyebilir.

Türkiye’nin yüksek enflasyon sorununu çözme çabalarının büyümeyi olumsuz etkilediğini ve tedbirlerin iyi ayarlanmaması durumunda sorunların daha da artabileceğini belirten Eğilmez, dengeli bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı. Çoklu organ yetmezliği olan bir hastanın sigara ve alkol tüketimini bırakması gerektiği gibi ekonomide de tedbirlerin dengeli bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Eğilmez, Türkiye’nin çoklu ekonomik sorunlarla mücadele etmeye çalışırken riskleri artırdığını ve olmayan bir dünyada yaşadığımızı belirterek eleştirilerde bulundu.

Related Posts

ABD ve Çin hazine bakanları İsviçre’de bir araya geliyor

ABD Hazine Bakanı Bessent ve Ticaret Temsilcisi Greer’in Çinli yetkililerle görüşeceği açıklandı.

98 yıllık dev şirket Türk şirketini satın aldı. 230 ülkede faaliyet gösteriyor

Amerika merkezli sigorta brokeri Arthur J. Gallagher & Co., İstanbul merkezli Aspera Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’yi satın aldı. 1927’de Chicago’da kurulan Gallagher, dünyanın en büyük sigorta brokerlerinden biri olarak biliniyor. Yaklaşık …

Sırrı Süreyya’nın ardından…

Sırrı Süreyya Önder’e dair yazdığım yazı o birilerini pek bir şaşırtmıştı. İlk günden itibaren yattığı hastaneye yaptığım ziyaretler de. Sırrı Süreyya benim hemşehrimdi. Yaşça küçüğümdü. Uzun yıllara dayalı tanışıklığımız vardı. Birbirimize karşı sevgimiz ve saygımız. Sonra aramıza siyaset girdi. Dünya görüşlerimiz farklıydı ama bu farklılık aramıza siyaset girmeyinceye kadar sevgiyle ve saygıyla devam etti. Hiç unutmam. 2011’de ben AK Parti’nin Adıyaman milletvekili adayıydım. Sırrı Süreyya da

Karahan’dan enflasyon açıklaması: Para politikasında ‘sıkı ve kararlı duruş’a devam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, Nisan ayı enflasyonunu yüzde 3,00 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 37,46 oldu. Türkiye …

İngiltere’de hizmet sektörü Ekim 2023’ten beri ilk kez düştü

İngiltere’de hizmet sektörü aktivitesi nisanda, iş dünyasına yönelik belirsizliklerin etkisiyle Ekim 2023’ten beri ilk kez düşüş gösterdi.

Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılı itibariyle e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artışla 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artışla 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yüzde 19” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir