Koç Üniversitesi’nin dünyaca ünlü ekonomi profesörü Selva Demiralp’ten çok paylaşılan asgari ücret yorumu

Asgari ücrete yapılacak olan Temmuz zam oranı, milyonlarca çalışanın geçimini ve işverenlerin maliyetlerini doğrudan etkileyecek önemli bir karar. Zammın çalışanların alım gücünü ve yaşam standartlarını artırması beklenirken Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, milyonların hayatını etkileyecek asgari ücrete zamla ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu.

BloombergHT’ye konuk olan Prof. Dr. Selva Demiralp, şunları söyledi:

Prof. Dr. Demiralp, “Mevcut enflasyon görünümü ücret artışlarını ötelemeye imkân tanımayacak kadar yüksek” dedi.

“Düşük gelir grupları gelirlerinin çoğunu kiraya, gıdaya, ulaştırmaya harcadığı için onların sepetindeki ağırlıklandırma çok daha yüksek. Her ne kadar mevcut manşet enflasyon oranı 75,5 olsa da, ki 75,5 de çok yüksek bir rakam, vatandaşın hissetmiş olduğu enflasyonun bir üç haneli olduğunu görüyoruz. Bu kadar yüksek bir enflasyon ortamında asgari ücrete bir düzenleme yapılmamasını doğru bulmuyorum.

Literatüre baktığınız zaman enflasyondan ücretlere, ücretlerden enflasyona bir geçişkenlik var. Ama esas nedenselliği araştırdığınızda enflasyon arttığı zaman ister istemez bunun tüm ekonomiye sirayet ettiğini görüyoruz. Ve tüm dünyada da enflasyona paralel şekilde ücret artışları geliyor ki reel ücretler düşmesin.”

ÜCRET ARTIŞLARI ENFLASYONU ETKİLİYOR MU?

“Ücret artışlarından enflasyona bir geçişkenlik var mı? Evet, var. Ama bu bire bir değil. Çünkü bir kere maliyetlerin tamamı ücretlerden gelmiyor. Özellikle sermaye yoğun olan sektörlerde ya da imalat sanayiinde, yani emek yoğun olmayan sektörlerde ücretlerin artışının bire bir enflasyonu etkilemesini beklemiyoruz. Eğer rekabetçiliğiniz yüksekse, verimliliğiniz yüksekse bu ücret artışlarını absorbe edebiliyorsunuz ve enflasyona yansıtmıyorsunuz.”

“ENFLASYONUN YÜZDE 38’LERE DÜŞECEĞİNE İNANMIYORUM”

“Mevcut enflasyonun yüzde 38’lere düşeceğine inanmadığım için, bizim tahminlerimiz yüzde 50’lere daha yakın. Bu ortamda ben asgari ücrete, buradan zincirlerleme olarak diğer ücretlere, gerçekleşecek enflasyon paralelinde, reel ücretleri koruyacak bir zemin hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Neticede enflasyon problemi çok ciddi politik hataların sonucuydu. Ama bu hataların bedelini vatandaş reel alım gücü düşürülerek ödememeli. Bu bedel tüm topluma yayılmalı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir