Kışın bağışıklığı güçlendiren meyveler: “Günde bir tanesi doktoru uzak tutar”

Kış ayları geldiğinde sağlığımızı korumak önem kazanıyor. Soğuk hava, grip ve diğer hastalıkların artma riskini beraberinde getiriyor. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın en kolay yollarından biri ise meyve tüketmek.

Portakal

Portakal, C vitamini açısından zengin bir meyve olmasıyla bilinir. Beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmaya yardımcı olan C vitamini, enfeksiyonlara karşı önemli bir koruma sağlar. Ayrıca cildi nemlendirir ve sağlıklı tutar. Günde 1-2 orta boy portakal tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

  • Taze portakal dilimleri atıştırarak veya portakal suyu içerek tüketebilirsiniz.

Nar

Nar, antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Polifenoller içeren nar, vücudu serbest radikallerden korur ve bağışıklık fonksiyonunu destekler. Ayrıca iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Nar çekirdeği tüketmek, sağlığınız için faydalı olabilir.

  • Salatalarınıza nar çekirdeği serpiştirebilir veya smoothie’lere ekleyebilirsiniz.

Kivi

Kivi, C vitamini, K vitamini ve E vitamini gibi besin maddeleri açısından zengindir. Sindirimi düzenler, besinlerin emilimini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Öğle yemeklerinizde veya meyve salatalarınızda kivi tüketebilirsiniz.

Guava

Guava, C vitamini açısından zengin olmasıyla bilinir. Ayrıca lif içeriğiyle bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde bir orta boy guava tüketmek faydalı olabilir.

  • Tuz veya acı biberle tüketebilir, ya da meyve suyu yapımında kullanabilirsiniz.

Elma

Elma, flavonoidler açısından zengin bir meyvedir ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca sağlıklı bir bağırsak için yararlı lifler içerir. Elmaları dilimleyerek ya da salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.

  • Elmaları fıstık ezmesi ile eşleştirerek veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

Related Posts

Balık yerken bir kez daha düşünün: Mikroplastik tespit edildi

Karadeniz’de yürütülen bir araştırmada barbun, dil, pisi ve kalkan gibi dip balıklarında 12 adede kadar mikroplastik parçacığı tespit edildi. Araştırmacılar, deniz ekosisteminde giderek artan plastik kirliliğinin gıda zincirine kadar uzandığını vurguladı.

Huzursuz hissetmenizin nedeni kahveymiş

Sevilen içecek kahve, fazla tüketildiğinde enerji vermek yerine huzursuzluk ve bunaltı hissine yol açabiliyor. Uzmanlara göre bu durumun sorumlusu kahvenin içerdiği yüksek miktardaki kafein.

İçme suyundaki mikroplastikleri anında temizliyor: Çinli bilim insanları basit yolu açıkladı

Son yıllarda yapılan araştırmalarda yiyecek ve içeceklerle birlikte vücudumuza endişe verici miktarda mikroplastiklerin girdiğini ortaya koydu. 2024 yılında Çinli bilim insanları, içme suyundaki bu mikroplastikleri uzaklaştırmanın şaşırtıcı derecede kolay bir yolunu keşfetti.

Bu yemekleri sakın mikrodalgada ısıtmayın

Dünden kalan yemekleri mikrodalgada ısıtmak pratik bir çözüm gibi görünse de, bazı gıdalar yeniden ısıtıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle belirli yiyeceklerde ısıl işlem sonrası oluşabilecek zararlı bileşiklere dikkat çekti.

Sonsuza dek yaşamak için servet harcadı: Şaşırtan sonuçlar elde etti

Kendini biyohacker olarak tanımlayan Bryan Johnson, “ölümsüzlük” hedefi doğrultusunda şimdiye kadar 2 milyon dolar harcadı. Yaşlanmayı tersine çevirmek için yoğun bir deneysel tıp programı uygulayan Johnson, son 90 günde gördüğü hiperbarik oksijen tedavisinin dikkat çekici sonuçlar verdiğini açıkladı.

Yazın aranan serinlik sağlığı vurabilir: Soğuk suya dikkat

Uzmanlar, buz gibi su tüketmenin ve soğuk duşların vücut ısısını ani değiştirerek kalp ritminden sindirim sistemine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.