Karın ağrısı, ishal, ateş belirtilerine dikkat: Bu enfeksiyon ölümcül olabilir
Kumpir ve Benzeri Yiyecekler Salmonella Enfeksiyonu Riskini Artırabilir
Gastroenteroloji uzmanlarına göre, çeşitli malzemelerle hazırlanan kumpir gibi yiyecekler Salmonella bakterisine bağlı gıda zehirlenmelerinin riskini artırabilir.
Salmonella’nın gıda zehirlenmelerine yol açan en yaygın bakterilerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Esin Korkut, özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünleri ile pastörize edilmemiş sütlerin bulaşma riskini artırdığını ifade etti.
Salmonella’nın insan ve hayvan bağırsaklarında doğal olarak bulunduğunu vurgulayan Korkut, özellikle kumpir gibi yiyeceklerde kullanılan süt ürünleri ve kümes hayvanlarının bu bakteriyi bulaştırabileceğini söyledi.
“Belirtiler arasında karın ağrısı, hafif ishal ve ateş bulunuyor”
Salmonella enfeksiyonunun genellikle karın ağrısı, hafif ishal ve ateş gibi belirtilerle başladığını belirten Korkut, bazı durumlarda ise kanlı ishale, şiddetli karın ağrılarına ve yüksek ateşe yol açabileceğini kaydetti. Zayıf bağışıklık sistemine sahip olan kişilerde, yaşlılarda, çocuklarda ve hamilelerde daha ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirtti.
Hijyenin önemine değinen Korkut, el hijyeni ve kullanılan malzemelerin temizliğinin yanı sıra yemeklerin iyi pişirilmesi ve süt gibi ürünlerin pastörize edilmiş olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca gıdaların doğru şekilde saklanması ve güvenilir kaynaklardan temin edilmesinin enfeksiyon riskini azaltabileceğini belirtti.