Karın ağrısı, ishal, ateş belirtilerine dikkat: Bu enfeksiyon ölümcül olabilir

Kumpir ve Benzeri Yiyecekler Salmonella Enfeksiyonu Riskini Artırabilir

Gastroenteroloji uzmanlarına göre, çeşitli malzemelerle hazırlanan kumpir gibi yiyecekler Salmonella bakterisine bağlı gıda zehirlenmelerinin riskini artırabilir.

Salmonella’nın gıda zehirlenmelerine yol açan en yaygın bakterilerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Esin Korkut, özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünleri ile pastörize edilmemiş sütlerin bulaşma riskini artırdığını ifade etti.

Salmonella’nın insan ve hayvan bağırsaklarında doğal olarak bulunduğunu vurgulayan Korkut, özellikle kumpir gibi yiyeceklerde kullanılan süt ürünleri ve kümes hayvanlarının bu bakteriyi bulaştırabileceğini söyledi.

“Belirtiler arasında karın ağrısı, hafif ishal ve ateş bulunuyor”

Salmonella enfeksiyonunun genellikle karın ağrısı, hafif ishal ve ateş gibi belirtilerle başladığını belirten Korkut, bazı durumlarda ise kanlı ishale, şiddetli karın ağrılarına ve yüksek ateşe yol açabileceğini kaydetti. Zayıf bağışıklık sistemine sahip olan kişilerde, yaşlılarda, çocuklarda ve hamilelerde daha ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirtti.

Hijyenin önemine değinen Korkut, el hijyeni ve kullanılan malzemelerin temizliğinin yanı sıra yemeklerin iyi pişirilmesi ve süt gibi ürünlerin pastörize edilmiş olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca gıdaların doğru şekilde saklanması ve güvenilir kaynaklardan temin edilmesinin enfeksiyon riskini azaltabileceğini belirtti.

Related Posts

Balık yerken bir kez daha düşünün: Mikroplastik tespit edildi

Karadeniz’de yürütülen bir araştırmada barbun, dil, pisi ve kalkan gibi dip balıklarında 12 adede kadar mikroplastik parçacığı tespit edildi. Araştırmacılar, deniz ekosisteminde giderek artan plastik kirliliğinin gıda zincirine kadar uzandığını vurguladı.

Huzursuz hissetmenizin nedeni kahveymiş

Sevilen içecek kahve, fazla tüketildiğinde enerji vermek yerine huzursuzluk ve bunaltı hissine yol açabiliyor. Uzmanlara göre bu durumun sorumlusu kahvenin içerdiği yüksek miktardaki kafein.

İçme suyundaki mikroplastikleri anında temizliyor: Çinli bilim insanları basit yolu açıkladı

Son yıllarda yapılan araştırmalarda yiyecek ve içeceklerle birlikte vücudumuza endişe verici miktarda mikroplastiklerin girdiğini ortaya koydu. 2024 yılında Çinli bilim insanları, içme suyundaki bu mikroplastikleri uzaklaştırmanın şaşırtıcı derecede kolay bir yolunu keşfetti.

Bu yemekleri sakın mikrodalgada ısıtmayın

Dünden kalan yemekleri mikrodalgada ısıtmak pratik bir çözüm gibi görünse de, bazı gıdalar yeniden ısıtıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle belirli yiyeceklerde ısıl işlem sonrası oluşabilecek zararlı bileşiklere dikkat çekti.

Sonsuza dek yaşamak için servet harcadı: Şaşırtan sonuçlar elde etti

Kendini biyohacker olarak tanımlayan Bryan Johnson, “ölümsüzlük” hedefi doğrultusunda şimdiye kadar 2 milyon dolar harcadı. Yaşlanmayı tersine çevirmek için yoğun bir deneysel tıp programı uygulayan Johnson, son 90 günde gördüğü hiperbarik oksijen tedavisinin dikkat çekici sonuçlar verdiğini açıkladı.

Yazın aranan serinlik sağlığı vurabilir: Soğuk suya dikkat

Uzmanlar, buz gibi su tüketmenin ve soğuk duşların vücut ısısını ani değiştirerek kalp ritminden sindirim sistemine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.