Gıda devi krizde: KFC ve Pizza Hut’ın Türkiye temsilcisi İş Gıda, konkordato istedi

ABD menşeli KFC ve Pizza Hut’ın Türkiye temsilcisi İş Gıda AŞ, konkordato talebinde bulundu. Mahkeme ise grup şirketleri ve sahibi İlkem Şahin için 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. 

Geçen ayın başında, KFC ve Pizza Hut markalarının sahibi Yum! Brands ile yaşadıkları master franchise sözleşmesi feshi ile gündeme gelen İş Gıda AŞ’nin, önemli bir davanın tarafı olduğu anlaşıldı. 

Halktv.com.tr’nin ulaştığı dava dosyasına göre, İŞ Holding AŞ, İş Gıda Sanayi AŞ, İşhway Gıda Dağıtım AŞ ve Peyman Kuruyemiş Gıda AŞ ile bu şirketlerin sahibi İlkem Şahin adına konkordato talebinde bulunuldu. 

Anılan dava, 28 Ocak günü İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesinde açıldı. Dava dosyasına göre ekonomik sorunlar yaşayan grubun toplam borcu 7.7 milyar TL’ye yakın. Grup şirketlerinde çalışan personel sayısı ise 6 bin seviyesinde. 

Dosyaya göre, grubun finansal çöküşün eşiğine gelmesinin gerisinde ise, İş Gıda AŞ’nin yaşadığı sıkıntılar yer aldı. Grubun diğer şirketleri de İş Gıda AŞ’nin banka borçlarına kefil olduğu için, bu şirkette yaşanan sıkıntı tüm grubu etkilemeye başladı. 

Toplamda 537 restoranı var

İş Gıda AŞ, Türkiye genelindeki 537 KFC ve Pizza Hut restoranının sahibi. Son birkaç yılda hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan şirket yüzlerce yeni restoran açtı. Dosyaya göre, her bir KFC restoranın açılması için yapılan yatırım 300 bin dolar olarak kayda girdi. Yaşanan hızlı büyüme bir süre sonra şirkette ödeme güçlüğünü ortaya çıkardı. 

Görüşmeler olumsuz sonuçlandı

Dosyaya göre, İş Gıda AŞ’nin sıkıntıya girmesi ile birlikte, geçen yılın sonlarından itibaren Yum! Brands ile temasa geçildi. Dilekçeye göre, taraflar arasında 2 ayı aşkın bir süre bir dizi görüşme yapıldı. İddiaya göre, bir dizi restoranın Yum! Brands tarafından alınması konusunda anlaşmaya varıldı.

Ancak bu anlaşma hayata geçmeyince, İş Gıda’nın yaşadığı finansal kriz kısa sürede tüm grubu vurdu. Dilekçede bu durum “Ancak işler tam da bu noktada karmaşıklaşmıştır. Yum tarafından verilen destek sözlerinin tutulmaması ve teşviklerin ödenmemesi, büyüme stratejilerini zora sokmuştur” sözleri ile ifade edildi. 

Mahkemeye yapılan başvuruda, vade konkordatosu talebinde bulunuldu. Başvuruyu ele alan mahkeme dün tedbir kararı verdi. İŞ Holding AŞ, İş Gıda Sanayi AŞ, İşhway Gıda Dağıtım AŞ ile İlkem Şahin’e yönelik 3 aylık geçici mühlet kararı verildi. 

Mahkeme, icra iflas hukukçusu Prof. Dr. Serdar Kale, Yeminli Mali Müşavir (YMM) Sabit Selman Tünal ile YMM Ferhat Kurç’u konkordato komiseri olarak görevlendirdi. Mahkeme, Peyman Kuruyemiş AŞ’nin başvurusunu ise, şirket merkezi Eskişehir’de olduğundan davanın yetkisiz yerde açıldığı gerekçesiyle reddetti. 

Related Posts

Bakan açıkladı: Ödemeler bugün hesaplara geçiyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik toplam 6,2 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.

Milletvekili maaşları değişti: İşte zamlı milletvekili ve emekli milletvekili maaşları

Dün açıklanan enflasyon verisiyle birlikte emekli ve memurların maaşında değişikliğe gidildi. Yapılacak artıştan milletvekili ve emekli milletvekilleri de etkilenirken, temmuz ayı itibarıyla alınacak yeni maaşlar belli oldu.

Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı! Bankalar arası promosyon yarışında rakamlar uçtu!

Temmuz ayının ilk haftasına girilmesi ile birlikte arama motorlarında bankaların promosyon tutarlarına yönelik aramalarda sıklık kazandı. Haziran ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranının da netlik …

Bankacılık sektörü 5 ayda 326 milyar TL kar etti

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü mayıs sonu itibarıyla 38 trilyon lirayı aştı.

Araç kredisi çekmek isteyenler yandı! 400 bin TL’nin faizi havada uçtu

Araç kredisi çekmeyen isteyen vatandaşlar elini taşın altına koymak zorunda kalacak. 400 bin TL’nin faizi ve geri ödemesi cep yakacak.

İngiltere imalat sektöründe üretim ve istihdamda azalış sürüyor

İngiltere imalat sanayi sektöründe üretim, yeni siparişler ve istihdamın azalmaya devam ettiği ancak bu daralmanın daha yavaş gerçekleştiği bildirildi.