Fransa’da tahvil faizleri ilk kez Yunanistan’la aynı seviyeye yükseldi

Fransız Siyasi Krizi Finans Piyasalarını Sallıyor: Tahvil Faizleri Yükseliyor

Fransa’da artan siyasi belirsizlikler, Perşembe günü Fransız borçlanma maliyetlerinin, Yunanistan’ın borç batağındaki tahvillerinin faizleri ile aynı seviyeye ulaşmasıyla finans piyasalarını etkiledi.

Fransız 10 yıllık devlet tahvili getirileri ile Yunan muadilleri arasındaki faiz farkı olan spread, sıfıra kadar düştü.

Yatırımcılar, Fransız tahvillerini tutabilmek için istedikleri faiz oranını, borç batağındaki Yunanistan tahvilleri için talep ediyorlar. Bu durum, Başbakan Michel Barnier liderliğindeki hükümetin Fransa’daki siyasi kargaşa nedeniyle bütçe açığını azaltmak için harcamaları kısmayı ve vergileri artırmayı amaçlayan 2025 bütçesine destek bulma çabalarının ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Güvensizlik Oyu Korkusu

Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi ittifakı, Barnier’in vergi artışları ve harcama kesintilerini içeren 60 milyar euro değerindeki bütçeyi zorla kabul ettirmeye çalışması halinde hükümete güvensizlik oyu vereceğini duyurdu.

Diğer yandan aşırı sağcı Ulusal Birlik, güvensizlik oyu alarak hükümeti devirmeyi ve Fransa’yı daha fazla siyasi ve ekonomik belirsizliğe sürükleyeceklerini tehdit etti.

Fransız Yetkililerin Uyarısı: “Biz Yunanistan Değiliz”

Fransız yetkililer, ekonomiyi savunmaya çalışsa da tahvil yatırımcılarının Fransız tahvillerini Yunanistan’ınkinden daha riskli görmesinin endişe verici olduğunu kabul etti. Ekonomi Bakanı Antoine Armand, Fransız ekonomisinin Yunanistan’ınkine kıyasla çok daha güçlü olduğunu belirtti.

Armand, Fransız yayıncı BFM TV’ye yaptığı açıklamada, “Fransa Yunanistan değil. Fransa, çok daha güçlü bir ekonomiye, istihdama, ekonomik faaliyete, çekiciliğe ve ekonomik gücüne sahip. Bu da Yunanistan’dan ayrı bir konumda olduğumuzu gösteriyor” dedi ve Yunanistan gibi tasarruf yapan diğer Avrupa ekonomilerini övdü.

Related Posts

TCMB Başkanı Karahan’ın Meclis’e sunum yapacağı tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 6 Mayıs’ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapacak. Karahan’ın, küresel ekonomik gelişmeler, enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Çinli şirket Türkiye’de üretim için gün sayıyor

Çinli SWM Motors’un distribütörü ATMO Group, SWM için üretim gerçekleştirmek üzere Urzema Holding ile ortaklık kurdu.

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir