Ders çıkarmak

Türkiye’nin Facialardan Ders Çıkarma Tutumu Üzerine Fikret Bilâ’dan Değerlendirme

Türkiye, Bolu Kartalkaya Grand Kartal otelinde yaşanan facia gibi olaylardan gerekli dersleri çıkarmadığı sürece benzer trajedilerin tekrarlanabileceği gerçeğiyle karşı karşıya.

Yaşanan facianın detaylı bir şekilde incelenmesi ve sorumluların belirlenerek gereken önlemlerin alınması hayati önem taşıyor.

Ne yazık ki, iktidarın sorunu çözme yolunda yetersiz bir tutum sergilediği açıkça görülüyor.

Facianın hemen ardından sorumluluğu CHP’ye yüklemekten başka bir çaba sarfetmeyen iktidarın, gerçek sorunun üstesinden gelme konusunda isteksiz olduğu ortada.

Basın toplantısında, henüz ölü sayısının netleşmediği bir anda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, CHP’li Bolu Belediyesi’ni suçlaması ise dikkat çekiciydi.

Ancak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP lideri Özgür Özel’in, belgelerle destekledikleri açıklamaları gerçeği gün yüzüne çıkardı.

Özellikle Özel’in paylaştığı bilirkişi raporu, facianın gerçek sebeplerini ortaya koymak adına büyük önem taşıyor.

  • Raporun ana bulgularına göre, facianın sorumluları;
  • Yangın güvenlik sistemlerinin eksikliği,
  • Bakım ve onarımların ihmal edilmesi sebebiyle otel sahipleri,
  • Proje, uygulama ve denetim hatalarıyla mühendislik firmaları ve yapı denetim şirketleri,
  • Ruhsat ve denetim süreçlerindeki aksaklıklar yüzünden İl Özel İdaresi ve yeterli güvenlik kontrollerini sağlamayan Turizm Bakanlığı olarak belirlendi.

Bilirkişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni sorumlu tutmaları, iktidarın tepkisine neden oldu ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verildi.

Ancak, CHP’li Özel’in açıkladığı rapora karşı yapılan “korsan rapor” iddiaları, gerçekleri göz ardı etmek anlamına geliyor.

İktidarın asıl amacının, sorumluları aklayacak bir rapor yazdırmak olduğu ortada ve bu durum, faciaların yaşanmaya devam etmesine sebep oluyor.

Önemli olan, sorunları görmezden gelmek yerine bu olaylardan ders çıkarmak ve benzer trajedileri önlemek için adımlar atmaktır.

Bilirkişilerin belirlediği eksikliklerin giderilmesi ve sorumluların hesap verebilir olmaları, önemli bir adımdır ve ihmal durumunun tekrarlanmaması için gereklidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri üzerindeki denetimlerini arttırması ve yangın güvenlik sistemlerini kontrol etmesi, benzer olayların önlenmesi adına hayati öneme sahiptir.

İktidarın suçlamalardan vazgeçerek gerçek sorunlara odaklanması gerekmektedir.

Related Posts

İsrail basını: Trump, 7 Temmuz’da Gazze’de ateşkes ilan edecek

İsrail basını: Trump, 7 Temmuz’da Gazze’de ateşkes ilan edecek

Da Vinci’nin şifresi 500 yıl sonra çözüldü! Vitruvius Adamı’ndaki sırrı diş doktoru ortaya çıkardı

Rönesans’ın dâhi sanatçısı Leonardo da Vinci’nin Vitruvius Adamı çiziminde saklı olan geometrik oran nihayet gün yüzüne çıktı. Leonardo da Vinci’nin 500 yıl önce çizdiği ve “mükemmel orantılı insan bedeni”ni temsil ettiği düşünülen Vitruvius Adamı …

Japon Baba Vanga’dan korkutan uyarı! Dikkatler 5 Temmuz’a çevrildi

Japonya’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem, ünlü kahin Ryo Tatsuki’nin 5 Temmuz 2025 için öngördüğü “büyük doğal afet” kehanetini yeniden gündeme getirdi. Depremin, kehanetle bağlantılı bir öncü sarsıntı olup olmadığı ise merak konusu oldu.

Feribot battı: 4 ölü, 30 kayıp

Endonezya’da 65 kişiyi taşıyan feribotun batması sonucu 4 kişi öldü, 30 kişi kayboldu.

Gözaltındaki Tunç Soyer’den yeni açıklama: Dün İmamoğlu’na yapılan bugün bana ve arkadaşlarıma yapılmak isteniyor

Gözaltındaki Tunç Soyer’den yeni açıklama: Dün İmamoğlu’na yapılan bugün bana ve arkadaşlarıma yapılmak isteniyor

Orman yangınları komşuyu da vurdu

Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Girit Adası’nın Laşit bölgesinde 2 Temmuz Salı günü ormanlık alanda başlayan yangın kısa zamanda kontrolden çıkarak yerleşim birimlerini tehdit etmeye başladı. 5 YUNANİSTANLI HASTANEYE KALDIRILDI …