Büyük bayrak değişimi

2019’da Chanel’de Karl Lagerfeld’den sonra kreatif direktörlük görevini alan Virginie Viard’ın Chanel’den ayrılacağı bu hafta açıklandı.

Geçen ay 62 yaşına giren Virginie Viard, tüm moda kariyeri boyunca, 1987’den beri Karl Lagerfeld ile birlikte çalıştı.

1997’de Chanel’in moda tasarımı ikilisi oldular, ancak zaferi yalnızca Karl Lagerfeld kazandı.

Karl Lagerfeld, Chanel ve Fendi gibi çok güçlü iki markanın uzun yıllar kreatif direktörlüğünü üstlendi, ama en büyük başarısı bu değildi.

En büyük başarısı kendisiydi; kendi kendini ikonlaştırmayı başardı, hatta bununla zaman zaman dalga da geçti: “Kendi kendimin karikatürüyüm, bir maskeyle yaşıyorum, Venedik Karnavalı benim için sürekli devam ediyor” diye anlatıyordu.

Onu özel yapan sadece yaratıcılığı değildi, aynı zamanda zamanın ruhunu da son derece iyi kurmasıydı.

49 yaşında Chanel’in kreatif direktörü olduğunda eskimiş ve güncelliğini yitirmiş bir markayı alıp 10 milyar dolarlık, hiç eskimeyecek bir marka haline getirdi.

Bunun için de önce CC logosunu yarattı.

Tom Ford’dan Riccardo Tisci’ye birçok tasarımcının köklü bir markada nasıl yeniden yükselebileceği konusunda önünü açtı.

85 yaşına kadar her gün çalıştı, “Çalışmazsam ölürüm” diyordu.

Fotoğrafçı kimliğiyle de öne çıktı, birçok marka için iş birlikleri oluşturdu.

İş birliklerinin çalıştığı diğer markalara da faydalı olacağını hiç şüphesiz en erken gören isimdi.

Çok sevdiği kedisi Choupette’e Instagram hesabı açarak milyonlar kazandırdı.

80’li yaşlarında Instagram’ı herkesten önce çözdü.

Karl Lagerfeld son yıllarında görevini Virginie Viard ile paylaştı ancak Lagerfeld sonrası Viard’ın 5 yıllık döneminde Chanel’de bir düşüş yaşandı.

Hatta Chanel moda açığını kapatmak için sürekli çok satan çantalarının fiyatlarını artırmak zorunda kaldı diye konuşmalara neden oldu.

Moda yazarı Suzy Menkes “Virginie, Karl’ın bayrağını dalgalanmaya devam ettirdiği için azarlanmamalı, tebrik edilmeli. Sanata ve müziğe olan ilgisi sayesinde Bay Lagerfeld olmadığı için eleştirilmekten daha çekici bir hayat bulabilir.” diyor.

Bir de ekliyor: “60-70 yaşlarındaki tasarımcılardan oluşan başka bir nesil sahneden ayrılırken yeniler eskilerin yerini almaya hevesli mi? Asıl soru bu: Kim ve nerede?”

Şimdi Karl Lagerfeld’i tanıyanlar, başta haute couture koleksiyonlarıyla bilinen Daphne Guinness olmak üzere, Karl’ın Chanel’e kendisinden sonra Haider Ackermann’ı istediğini söylüyor.

Bakalım haklı çıkacaklar mı?..

Colette’den Art Basel’e yeni mağaza

Art Basel sanat fuarı bu hafta uluslararası sanat dünyasını Basel’de bir araya getiriyor.

5 kıtadan 200’den fazla galeri ve 4 binden fazla sanatçıya ev sahipliği yapıyor.

Basel ve çevresinde aynı anda birçok sergi düzenleniyor ve bölge çapında bir sanat haftası yaratılıyor.

Art Basel’in bu edisyondaki en büyük sürprizi markanın perakendeye ilk adımını simgeleyen yeni konsept mağazası The Art Basel Shop.

The Art Basel Shop için Paris’in bir döneme damga vuran ve zirvedeyken kapatma kararı alan efsane konsept mağazası Colette’in kurucu ortağı ve kreatif direktörü Sarah Andelman ile iş birliği yapıyorlar.

Mağaza 11-16 Haziran tarihleri ​​arasında Art Basel’de açılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir