Britanya’da 14 yıllık Muhafazakâr Parti iktidarı sona erdi; Keir Starmer’ın İşçi Partisi ezici bir üstünlükle seçimi kazandı

T24 Dış Haberler

İşçi Partisi, Britanya genel seçimlerini kazandı; Keir Starmer yeni başbakan olacak. İşçi Partisi lideri Starmer, zaferinin ardından yaptığı konuşmada “Değişim şimdi başlıyor” mesajı verdi.

Britanya’da halk erken seçim için sandık başındaydı. Şimdiye kadar açıklanan sonuçlara göre; İşçi Partisi, 650 milletvekilinin seçildiği Avam Kamarası için 378 koltuk elde etti. Muhafazakârlar, 2019 seçimlerine göre 205 koltuk kaybetti. Liberal Demokratlar 2019 seçimlerine göre 46 koltuk artırarak 53 sandalye sayısı kazandı. İskoç Ulusal Partisi (SNP), 7 sandalye kazanabildi; 2019’daki seçimlerde 44 sandalyesi bulunuyordu. Reform UK ise 3 koltuk kazandı ve liderleri Nigel Farage, ilk kez milletvekili oldu. 

Muhafazakârlar 14 yıldır Britanya’yı yönetiyordu ancak İşçi Partisi 1997’den bu yana ilk kez onları iktidardan indirdi. Starmer cuma günü Buckingham Sarayı’na giderek ülkenin yönetimini  resmen devralacak. 

“Bu genel seçimi İşçi Partisi kazanmıştır” diyen Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Starmer’i arayarak tebrik ettiğini ve seçimi kabul ettiğini söyledi.

“Değişim şimdi başlıyor”

Hem Muhafazakâr Parti iktidarını sona erdiren hem de tartışmasız bir zafer ortaya koyan seçim sonuçlarının ardından İşçi Partisi lideri Starmer, “Başardık! Bunun için kampanya yürüttünüz, bunun için savaştınız, bunun için oy verdiniz ve şimdi geldi. Değişim şimdi başlıyor. Dürüst olmak gerekirse iyi hissettiriyor. Dört buçuk yıllık çalışma partiyi değiştiriyor. İşte bunun için: ülkemize hizmet etmeye hazır, Britanya’yı yeniden emekçilerin hizmetine sunmaya hazır, değişmiş bir İşçi Partisi” dedi. 

Jeremy Corbyn, bağımsız olarak kazandı

İşçi Partisi’nin önceki lideri Jeremy Corbyn, 1983’ten bu yana temsil ettiği Islington North seçim bölgesini kazandı ama ilk kez bağımsız milletvekili seçildi.

Muhalefetin eski lideri, mayıs ayında partinin yönetim kurulu tarafından aday olarak seçilen yerel İşçi Partisi Meclis Üyesi Praful Nargund’u yendi.

Corbyn 24 bin 120 oy alırken Nargund 16 bin 873 oyda kaldı. Seçime katılım oranı 2019’daki yüzde 71,6’dan yüzde 67,5’e düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir