BM’den İsrail kararı: Golan Tepeleri’nden çekilmesini talep etti

BM Genel Kurulu’ndan İsrail’e Kınama Kararı Çıktı

Birçok ülkenin ortak hareket ettiği BM Genel Kurulu’nda, İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri konusunda kınama kararı alındı. Bolivya, Küba, Güney Kore, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Yemen’in desteklediği karar tasarısı, 97 “evet” oyuyla kabul edildi. Tasarıya 8 ülke “hayır” derken, 64 ülke ise “çekimser” kaldı.

Kararda, uluslararası hukuku ve BM Şartı’nı ihlal eden zorla toprak elde etmenin kabul edilemez olduğu vurgulandı. İsrail’in Golan Tepeleri’nden çekilmemesinin BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarına aykırı olduğu belirtilen kararda, İsrail’in 1981’de kabul ettiği BMGK kararını ihlal ettiği ifade edildi.

İsrail’e karşı alınan kararda, Golan Tepeleri’nde yasa dışı olan “yerleşim ve inşa faaliyetlerinin” durdurulması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, İsrail’in 1981’de aldığı kararın hükümsüz olduğu ve geri çekilmesi gerektiği belirtildi.

Kararda, İsrail’in Golan Tepeleri’nde süregelen işgalinin fiilen ilhak anlamına geldiği ve bölgede kalıcı bir barışı engellediği ifade edildi. İsrail’e, Suriye ve Lübnan’la görüşmelere geri dönme çağrısı yapılırken, BM Genel Sekreteri’nin kararın uygulanması hakkında Genel Kurulu bilgilendirmesi istendi.

Ayrıca, Suriye’deki duraksamadan endişe duyulduğu ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiği vurgulandı. Tüm tarafların barış sürecine destek olması gerektiği belirtilen kararda, uluslararası topluma da barış çabalarına katkı sağlama çağrısı yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir