Altını sollamaya başladı: Gümüşte tarihi yükseliş trendi!

Jeopolitik Gerilimler Gümüş Fiyatlarını Uçurdu

Son dönemde Ortadoğu’daki artan jeopolitik gerilimler, yatırımcıların güvenli liman arayışını artırırken, gümüş fiyatları 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Spot piyasada ons başına 37,20 doları geçen gümüş, New York vadeli işlemlerinde ise 37,33 dolara kadar çıkarak gün içi zirveyi gördü. Geleneksel olarak güvenli liman olarak kabul edilen gümüş, bu kez altını geride bırakarak dikkatleri üzerine çekti.

‘ASIL FIRSAT GÜMÜŞTE’

UBS Baş Analisti Brendan O’Connor, altının artık yatırımcıları heyecanlandırmadığını söyleyerek, “Altınla korunur, gümüşle kazanılır” diyerek gümüşe olan ilgiyi vurguladı. O’Connor’a göre, gümüşün daha küçük ve oynak piyasa yapısı, bu yıl yüzde 8-9 arasında ek bir yükseliş potansiyeli sunuyor. FXEmpire analistlerine göre ise gümüşte 38,34 dolar direncinin kırılması durumunda 40 dolar seviyesinin test edilebileceği öngörülüyor.

SANAYİ TALEBİ REKOR KIRIYOR

Gümüş Enstitüsü verilerine göre, metal üst üste beşinci yıl arz açığı veriyor. Sanayi talebinin rekor kırarak 2024 yılında 680,5 milyon ons ile zirve yapması beklenirken, bu yıl yüzde 3’lük bir artışla 700 milyon onsa ulaşması öngörülüyor. Bu durum, yatırımcıların gümüşe olan ilgisini artırıyor.

FİYAT AYRIŞMASI GÜÇLENİYOR

Gümüş ve altın fiyatları genellikle paralel seyretse de son dönemde bu durum değişmeye başladı. Uzmanlara göre, bu tür ayrışmalar genellikle gümüşte hızlı yükselişlere neden oluyor ve yeni bir yükseliş sürecinin işaretçisi olarak görülüyor.

ALTIN GERİ PLANDA KALIYOR

Klasik güvenli liman olan altın, gümüş karşısında geri planda kalmış durumda. Spot altın fiyatları 3.390 dolar civarında seyrederken, altın-gümüş fiyat oranının düşmesi dikkat çekiyor. Julius Baer’dan Carsten Menke, altının bu durumunu tarihsel verilerle açıklarken, diğer uzmanlar ise durumun geçici olduğunu düşünüyor.

CITI’DEN TEMKİNLİ TAHMİN

Citi Bankası, zayıf talep ve büyüme beklentileri sebebiyle altının ons fiyatının gelecek yıllarda 3.000 doların altına inmesini beklediğini belirtiyor. Jeopolitik riskler ve ekonomik endişelerin altın fiyatlarını etkileyebileceği ve 2026 yılının ikinci yarısında altının 2.500-2.700 dolar bandına gerileyebileceği tahmin ediliyor.

Related Posts

Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI son sekiz ayın en düşük verisini alarak haziranda 46,7’ye kadar geriledi.

Bankadan kredi çekmeyi düşünenlere kritik uyarı

Piyasalarda son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler, 24 Temmuz’daki Merkez Bankası toplantısında faiz indirimi beklentisini artırdı. Orta Doğu’daki ateşkes ve petrol fiyatlarındaki düşüş, kredi faizlerinde gerileme sinyalleri verirken; uzmanlar, kredi çekecekleri kısa vadeli ve düşük tutarlı kullanım konusunda uyarıyor.

Almanya’dan Schengen hamlesi: O hak temmuz itibarıyla kaldırılıyor!

Almanya, vize başvurularında önemli bir değişikliğe giderek itiraz hakkını kaldırıyor. Yeni uygulama, yoğun başvuru yapılan ülkelerde süreci doğrudan etkileyecek. Başvuru sahipleri artık sadece yeniden başvuru ya da dava yoluna gidebilecek.

Sigara park ve plajlarda yasaklanıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı, cezası 6 bin 278 TL

Fransa sigaraya karşı önlemleri sertleştiriyor. Sigara tüketicilerinin alanlarını kısıtlamaya dönük yeni bir adım atıldı. Ülkenin Resmi Gazete’sinde yayımlanan yeni bir kararname ile kamuya açık alanlarda sigara yasağının kapsamını genişletildi …

Çin bu alanda rakipsiz: Saniyede 100 panel kuruyor

ÇİN YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDA ŞAMPİYON : SANİYEDE 100 FOTOVOLTAİK PANEL KURUYOR Ülkenin Ulusal Enerji İdaresi’ne göre Çin, yalnızca 2025’in ilk beş ayında 198 gigavat fotovoltaik proje inşa etti. Başarıyı daha da etkileyici kılan şey, yalnızca Mayıs …

Kripto varlıklarla ilgili önemli gelişme, takip edilecek!

Hazine Maliye Bakan­lığı, kripto varlıkların vergilendirilmesine ilişkin üç farklı yöntemi değer­lendiriyor: İşlem vergisi, ge­lir vergisi ve KDV. Edinilen bilgilere göre, mev­cut uygulamalarda bu başlıkla­ra dair açık bir mevzuat bulun­mazken …