Akran zorbalığında artış; uzmanlara göre çözüm eğitimde, cezada değil

Akran Zorbalığı Eğitimle Önüne Geçilebilir

Okullarda öğrenciler arasındaki şiddet olayları artarken, uzmanlar akran zorbalığının eğitsel rehberlikle çözülebileceğine dikkat çekiyor.

Sivas’taki Necip Fazıl Kısakürek Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 9. sınıf öğrencisi Elif T.Ç., aynı okuldan yedi kız öğrenci tarafından darp edildi. Üç saldırgan, şiddet anlarını cep telefonuyla kaydedip sosyal medyada paylaştı. Olayın ardından sorumlu yedi öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

“Eğitim, Cezadan Daha Önemli”

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal, akran zorbalığının nedenlerini ele alarak, ailelerin nasıl davranması gerektiğini anlattı. İnal, zorba çocukların genellikle sosyal kaygıları olan ya da akademik açıdan başarısız olan çocukları hedef aldığını belirtti.

Zorbalığa maruz kalan çocukların genellikle durumu ailelerine anlatmaktan çekindiklerini ve depresif belirtiler gösterdiklerini söyleyen İnal, aile ve öğretmen iş birliğinin önemini vurguladı.

“Sert Cezalar Sorunu Çözmez”

İnal’a göre, sert cezalar sorunu çözme yolunda etkili olmayabilir. Bu nedenle, zorbalık yapan çocuklar için sosyal hizmet temelli yaptırımların daha etkili olabileceğini ve eğitim faaliyetlerinin ön plana çıkarılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir? Moksha Nedir?

Hinduizm’in en derin ve manevi kavramlarından biri olan Moksha, karma döngüsünden (samsara) kurtuluşu ve ruhun nihai özgürlüğünü temsil ediyor. Karma, reenkarnasyon ve dharma ile bağlantılı olan Moksha, insanın yaşam döngüsünden kurtularak ilahi birliğe ulaşmasını ifade ediyor. Hinduizm’in bu temel öğretisi, manevi arayış içindeki bireyler ve dünya genelinde yoga, meditasyon ve spiritüel çalışmalarla ilgilenenler arasında popülerliğini koruyor. Peki, Moksha Nedir? Hinduizm’de karma döngüsünden kurtulmaya ne ad verilir?

WhatsApp’a yapay zeka destekli mesaj özetleme özelliği geldi! Nasıl çalışacak?

WhatsApp, 2025 yılında yapay zeka teknolojisiyle donatılmış yeni “Mesaj Özetleri” özelliğiyle kullanıcılarına daha hızlı ve akıllı bir iletişim deneyimi sunmayı hedefliyor. Meta AI tarafından desteklenen bu yenilikçi özellik, biriken okunmamış mesajları tarayarak kısa ve anlaşılır özetler oluşturuyor, özellikle yoğun grup sohbetlerinde veya uzun bireysel konuşmalarda zaman kazandırıyor.

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

Karaman’da “Binbir Kilise” bölgesinde 15 dini yapı tespit edildi

MEB’den LGS sınavında kitapçıkların sınav bitmeden paylaşıldığı iddialarına ilişkin açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sözel alanına ait soru kitapçıklarının sınav bitmeden paylaşıldığı” iddialarının asılsız olduğunu belirterek, “Haberlerde yer verilen görsellerde paylaşım saatinin 11.57 olduğu, bunun saat 10.45’te biten sözel alan ilk oturum sınavını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmayacağı aşikardır.” ifadeleri kullanıldı.

Okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

2024-2025 eğitim öğretim yılı tamamlanırken, milyonlarca öğrenci yaz tatilinin heyecanıyla planlarını yapmaya başladı. Peki, okullar ne zaman kapanıyor? Karneler ne zaman, saat kaçta alınacak?

Yükseköğretimde istihdam odaklı yeni programlar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar: “Yapay zekâ alanında geçen yıl açtığımız programları yaygınlaştırıyoruz. Yeşil dönüşüme dayalı 9, sağlık ve tarımda dijital teknolojilere dayalı 7 yeni programı daha öğrencilerimizin tercihlerine sunuyoruz” dedi.