Suriyeli Kürtlerden “demokratik devlet” çağrısı

Suriyeli Kürtler, Demokratik Devlet Çağrısında Bulundu

Suriyeli Kürtler, Suriye’nin geleceğine dair düzenledikleri konferansta Kürtlerin haklarının güvence altına alındığı “demokratik ve ademimerkeziyetçi bir devlet” çağrısında bulundu. Ülkenin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentinde yapılan konferansa, Kürt Ulusal Konseyi’nin üst düzey yetkilisi Muhammed İsmail başkanlığında yaklaşık 400 Kürt temsilci katıldı.

Konferansta Kürt halkının anayasal haklarının güvence altına alınması, uluslararası insan hakları sözleşmelerine bağlılık ve kadınların özgürlüğünün korunması vurgulandı. Ayrıca, demokratik ve ademimerkeziyetçi bir devlet için Kürt güçlerle Şam’daki yeni yönetim arasında ulusal diyalog için bir temel oluşturacak vizyon için de çağrı yapıldı.

Konferansa Türkiye’den Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti de katıldı. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi, konferansta yaptığı konuşmada, “Tüm Suriyeli bileşenlere ve Şam hükümetine mesajımız şudur: Bazılarının söylediğinin aksine, bu konferans bölünmeyi amaçlamamaktadır” dedi.



Kamışlı’da düzenlenen konferansa katılan DEM Parti heyeti, burada Mazlum Abdi ile görüştü Fotoğraf: ANKA

Kürtlerin Suriye’de radikal demokratik dönüşümlerde öncü rol oynaması hedeflenirken, Suriyeli Kürtlerin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi sayesinde elde ettikleri kazanımları kaybetmek istemedikleri belirtildi. Ayrıca, Suriyeli Kürt yetkililerin tam bağımsızlık değil, bağımsızlığı koruyacak bir yapı arayışında oldukları ifade edildi.

Suriye’deki petrol ve gaz alanlarının çoğunluğunun Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kontrolünde olduğu ve bu alanların yeniden yapılanma sürecinde kritik bir rol oynayabileceği düşünülüyor. Suriye’de Esad rejiminin devrilmesiyle iktidara gelen yeni yönetim, Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen YPG’nin oluşturduğu SDG ile anlaşma yapmış olsa da, Kürt yönetimi yeni ulusal hükümetin çeşitliliği yeterince yansıtmadığı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı anayasa bildirgesi de eleştirilere maruz kalmış, yetersiz bulunmuştu. Suriyeli Kürtler, ülkede herkesin eşit haklara sahip olması ve kadınların devlet kurumlarında aktif şekilde yer alması gerektiğini savunuyor.

DW,AFP,AP / CÖ,ET

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl erişebilirim?

Related Posts

Orman yangınları komşuyu da vurdu

Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Girit Adası’nın Laşit bölgesinde 2 Temmuz Salı günü ormanlık alanda başlayan yangın kısa zamanda kontrolden çıkarak yerleşim birimlerini tehdit etmeye başladı. 5 YUNANİSTANLI HASTANEYE KALDIRILDI …

Son dakika… Erzurum’da 4,1 büyüklüğünde deprem

Son dakika haberi… AFAD, Erzurum’un Köprüköy ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Gün içinde İstanbul’da da hissedilen Bursa merkezli bir deprem meydana gelmişti.

Aras Kargo’nun sahibi boşandı, mahkeme kararını dansöz oynatarak kutladı

Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Baran Aras, geçtiğimiz haftalarda 14 yıllık evliliğini noktalamış ve Elif İnci Aras’tan resmen boşanmıştı. Daha önce imzaladığı evlilik sözleşmesi ile adından söz ettiren Baran Aras, şimdi de boşandıktan sonra lüks yatında verdiği dansözlü partiyle gündem oldu.

İran: Nükleer sanayi bombalamayla yok edilemez

İran: Nükleer sanayi bombalamayla yok edilemez

Terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’dan, 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj: ‘Önümüzdeki süreçte görüşme koşullarının oluşmasını umut ediyorum’

Kendisini ziyaret etmek isteyen 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj gönderen terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan, “Sizin bu yönlü adımınızı, halklarımızın ortak demokratik geleceği için anlamlı bir katkı ve cesur bir çağrı olarak görüyorum. Görüşme talebinizden haberdar oldum. Önümüzdeki süreçte böyle bir görüşmenin koşullarının oluşmasını umut ediyorum” ifadelerine yer verdi.

İki kardeşin ölümünden sonra krizi büyüdü: Rusya, Azerbaycanı tehdit etti

Azerbaycan ile Rusya arasında Yekaterinburg’daki ölümler sonrası tırmanan kriz, gazeteci tutuklamaları ve ardı ardına gelen gözaltılarla diplomatik bir hesaplaşmaya dönüştü. Bakü, Rus ajanların işkenceyle öldürdüğü iki Azerbaycan vatandaşının ardından hem resmi nota verdi hem de sekiz Rus vatandaşı daha siber suç ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla tutukladı. Rusya ise yaşananlardan “yabancı güçleri” sorumlu tuttu ve Azerbaycan’a üstü kapalı tehdit yöneltti.