Patates böceklerinin kış uykusu obeziteye çare olabilir

Patates Böceklerinin Kış Uykusu, Obeziteye Çare Olabilir

Afyonkarahisar Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Toprak ve ekibinin gerçekleştirdiği çalışma, dünyanın önde gelen bilim dergilerinden biri olan “Proceedings of the National Academy of Sciences”ta (PNAS) yayımlandı.

Araştırma sonuçlarına ilişkin AA muhabirine bilgi veren Toprak, MOLEN’de 2014’ten bu yana böcekler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Toprak, karaciğer yağlanması, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarının birçok insanı etkilediğine dikkat çekerek, bu hastalıkların tedavisinde fare, sıçan ve sirke sineği gibi modellerin kullanıldığını ifade etti.

Patates böceklerinin, yağ depolama ve yakma özellikleri yerine, herhangi bir moleküle karşı tepki gösterme ve durum tespiti için kullanılan canlılar olduğunu belirten Toprak, son çalışmalarında patates böceği üzerinde araştırma yapmayı tercih ettiklerini açıkladı.

“Patates Böcekleri 6 Ay Yemeden ve İçmeden, Kışı Toprak Altında Geçiriyor”

Prof. Dr. Toprak, patates böceklerinin kış uykusuna yatan canlılar olduğunu söyleyerek, “Patates böceğinde önemli bir noktadan başladık, bu canlıların kışın ‘hibernasyon’ dediğimiz kış uykusuna yatmalarıydı. Patates böcekleri yaklaşık 6 ay boyunca hiçbir besin tüketmeden, toprak altında kışı geçiriyordu. Bu durumu nasıl başardıklarını sorguladık ve özellikle daha önce biriktirdikleri yağların süreci atlatmalarındaki temel enerji kaynağı olduğunu keşfettik.” dedi.

Yapılan analizler sonucunda, patates böceklerindeki lipit metabolizmasıyla ilişkili genlerin insanlarda bulunan genlerle benzerlik gösterdiği ortaya çıktı. Bu benzerlikten yola çıkarak, insanlardaki yağ yakma süreçlerini anlamaya ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkların nedenlerini araştırmaya başladıklarını belirten Toprak, patates böceklerinin yağları başarılı bir şekilde nasıl yaktığını incelediklerini ifade etti.

“Besinlerin Şeker İçeriği, Yağlanmada Önemli Bir Parametre”

Prof. Dr. Umut Toprak, çalışmada önemli bulgulardan birinin patates böceklerindeki şeker-yağ ilişkisi olduğunu aktardı. Patates böceklerinde biriken yağların besinlerden mi geldiği sorusunu araştırdıklarını belirten Toprak, böceklerin besinlerdeki yağları yanı sıra şekerden elde ettikleri yağları da biriktirdiklerini gözlemlediklerini söyledi.

Patates böceklerinin, patates bitkisinin yapraklarında beslendiği sırada yoğun miktarda şeker aldığını vurgulayan Toprak, bu şekerin lipit üretimi için kullanıldığını açıkladı. Bu durumun, insanlarda da yağ sentezinde şekerin rolünü gösterdiğini belirten Toprak, besinlerin şeker içeriğinin yağlanma sürecinde dikkate alınması gereken bir parametre olduğunu bildirdi.

“Obezite gibi Hastalıkların Arkasındaki Mekanizmayı Anlamak Önemli”

Patates böceklerinin yağ biriktirme ve yakma mekanizmalarının anlaşılmasının insanlardaki karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarının çözümüne ışık tutabileceğini vurgulayan Toprak, “Patates böceklerindeki yağlanmanın, hayatta kalma mücadelesi anlamına geldiğini gördük. Bu canlılar, yağları depolayıp kış boyunca yakabilen mekanizmalara sahipler. Bu genler insanlarda da bulunuyor ve yağların biriktirilip yakılmasında rol oynuyor.” dedi.

Related Posts

Balık yerken bir kez daha düşünün: Mikroplastik tespit edildi

Karadeniz’de yürütülen bir araştırmada barbun, dil, pisi ve kalkan gibi dip balıklarında 12 adede kadar mikroplastik parçacığı tespit edildi. Araştırmacılar, deniz ekosisteminde giderek artan plastik kirliliğinin gıda zincirine kadar uzandığını vurguladı.

Huzursuz hissetmenizin nedeni kahveymiş

Sevilen içecek kahve, fazla tüketildiğinde enerji vermek yerine huzursuzluk ve bunaltı hissine yol açabiliyor. Uzmanlara göre bu durumun sorumlusu kahvenin içerdiği yüksek miktardaki kafein.

İçme suyundaki mikroplastikleri anında temizliyor: Çinli bilim insanları basit yolu açıkladı

Son yıllarda yapılan araştırmalarda yiyecek ve içeceklerle birlikte vücudumuza endişe verici miktarda mikroplastiklerin girdiğini ortaya koydu. 2024 yılında Çinli bilim insanları, içme suyundaki bu mikroplastikleri uzaklaştırmanın şaşırtıcı derecede kolay bir yolunu keşfetti.

Bu yemekleri sakın mikrodalgada ısıtmayın

Dünden kalan yemekleri mikrodalgada ısıtmak pratik bir çözüm gibi görünse de, bazı gıdalar yeniden ısıtıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle belirli yiyeceklerde ısıl işlem sonrası oluşabilecek zararlı bileşiklere dikkat çekti.

Sonsuza dek yaşamak için servet harcadı: Şaşırtan sonuçlar elde etti

Kendini biyohacker olarak tanımlayan Bryan Johnson, “ölümsüzlük” hedefi doğrultusunda şimdiye kadar 2 milyon dolar harcadı. Yaşlanmayı tersine çevirmek için yoğun bir deneysel tıp programı uygulayan Johnson, son 90 günde gördüğü hiperbarik oksijen tedavisinin dikkat çekici sonuçlar verdiğini açıkladı.

Yazın aranan serinlik sağlığı vurabilir: Soğuk suya dikkat

Uzmanlar, buz gibi su tüketmenin ve soğuk duşların vücut ısısını ani değiştirerek kalp ritminden sindirim sistemine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.