İçerisinde A,C,K vitamini bulunan şifa deposu üründe hasat başladı! 3 çeşidi bulunuyor: Markette 26 TL’den satılıyor

Adıyaman’da Marul Hasadı Başladı

Adıyaman’da tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve tütüne alternatif ürünler sunmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ekilen marul hasat zamanı geldi. Sulama Birliği tarafından Şanlıurfa karayolunda 10 dönümlük alanda yetiştirilen yaprak marul, kıvırcık marul, göbek marulun ekimi yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirildi.

Hasat edilen marulların bir kısmı İstanbul, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illere gönderilirken, geri kalanı ise yerel marketlerde tüketicilerin beğenisine sunuldu. Elde edilen yaklaşık 2 milyon liralık gelir ise bölgedeki çiftçilerin sulama maliyetlerini düşürmek için kullanılacak.

Adıyaman DSI Müdürü Emin Ertürk, yaptığı açıklamada, kentte ilk defa sulama birliği olarak tütüne alternatif ürün olan marul çeşitlerinin deneme ekimine başladıklarını ve hasat döneminin başladığını belirtti.

Bu yıl 10 dönümlük alanda deneme yapıldığını söyleyen Ertürk, “Şu anda hasat yapıyoruz ve ürünler İstanbul’a gönderiliyor. Gelecek yıldan itibaren çiftçilerimizin bu alana yönelmelerini bekliyoruz. Sulama birliği olarak çiftçilerimizin yanındayız, teknik destek sunuyoruz ve maddi, manevi her türlü desteği vereceğiz. Amacımız Adıyaman’ın ilerlemesini sağlamak. Adıyaman’ın kalkınması çiftçilerimizle mümkün olacak çünkü şehrin gelirinin büyük bir kısmını tarım oluşturuyor” dedi.

İlçe ve beldelere ekimlerin yayılması için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Ertürk, “2024 yılında Çamgazi, Kahta ve Besni ilçelerine bağlı Keysun Beldesi gibi bölgelere geniş çapta ekim yapılmasını planlıyoruz. Bu örnek çalışma, tarımsal çeşitliliği artıracak ve sürdürülebilir üretim modellerini yaygınlaştıracak” şeklinde konuştu.

Marul şu anda marketlerde 25-26 TL arasında satılmaktadır.

MARULUN FAYDALARI

Sindirim sistemini destekleyen ve vücudu arındıran etkilere sahip olan marul, sağlıklı beslenme veya düşük kalorili diyetler için idealdir. Ayrıca, marul hipertansiyon, kalp krizi ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucu özellik gösterir. Potasyum ve folik asit içeren marul, kalp ve damar sağlığını destekler. Marulun içindeki beta-karoten, kolesterol seviyelerinin denetlenmesine yardımcı olurken, kandaki kötü kolesterol seviyelerini azaltır.

Marul, sindirim problemleri, gaz ve şişkinlik gibi sorunları azaltmada etkili olan prebiyotik bir lif olan inülin içerir. İnülin, kolesterol ve glikoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Gastrit ve kolit gibi mide-bağırsak sorunları yaşayan kişiler marul tüketerek fayda görebilir. Marul lifleri bağırsakları temizler ve vücudu toksinlerden arındırır. Ayrıca, maruldaki kolin maddesi karaciğerden zararlı yağların atılmasında rol oynar.

A vitamini bakımından zengin olan marul, cilt ve göz sağlığını destekler. Yüksek su içeriği sayesinde, fazla sıvıların idrar yoluyla atılmasını teşvik eder ve idrar söktürücü etkisini artırır. K vitamini, kanın pıhtılaşma mekanizmasını düzenler ve kemik sağlığını güçlendirir.

Marulda bulunan kuersetin, alerji ve iltihaplanma kaynaklı bileşiklerin salınımını engelleyen doğal bir antihistamin etkisine sahiptir. Ayrıca, kuersetin kan basıncını düşürür, kolesterol seviyelerini dengeleyerek damarların esnekliğini artırır ve kan dolaşımını iyileştirir. Japonya’da yapılan araştırmalar, kuersetinin AMPK proteini üzerinde etkili olarak uzun süreli yaşam ile ilişkilendirilen genleri desteklediğini göstermiştir.

Marul, C vitamini ve klorofil içerir. C vitamini, serbest radikallere karşı savaşarak kolajen üretimini destekler ve kansere karşı koruma sağlar. Maruldaki yeşil yapraklar, hücresel metabolizmayı hızlandıran klorofil bakımından zengindir. Klorofil, serbest radikalleri temizleyerek kan sağlığını geliştirir.

Related Posts

Balık yerken bir kez daha düşünün: Mikroplastik tespit edildi

Karadeniz’de yürütülen bir araştırmada barbun, dil, pisi ve kalkan gibi dip balıklarında 12 adede kadar mikroplastik parçacığı tespit edildi. Araştırmacılar, deniz ekosisteminde giderek artan plastik kirliliğinin gıda zincirine kadar uzandığını vurguladı.

Huzursuz hissetmenizin nedeni kahveymiş

Sevilen içecek kahve, fazla tüketildiğinde enerji vermek yerine huzursuzluk ve bunaltı hissine yol açabiliyor. Uzmanlara göre bu durumun sorumlusu kahvenin içerdiği yüksek miktardaki kafein.

İçme suyundaki mikroplastikleri anında temizliyor: Çinli bilim insanları basit yolu açıkladı

Son yıllarda yapılan araştırmalarda yiyecek ve içeceklerle birlikte vücudumuza endişe verici miktarda mikroplastiklerin girdiğini ortaya koydu. 2024 yılında Çinli bilim insanları, içme suyundaki bu mikroplastikleri uzaklaştırmanın şaşırtıcı derecede kolay bir yolunu keşfetti.

Bu yemekleri sakın mikrodalgada ısıtmayın

Dünden kalan yemekleri mikrodalgada ısıtmak pratik bir çözüm gibi görünse de, bazı gıdalar yeniden ısıtıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle belirli yiyeceklerde ısıl işlem sonrası oluşabilecek zararlı bileşiklere dikkat çekti.

Sonsuza dek yaşamak için servet harcadı: Şaşırtan sonuçlar elde etti

Kendini biyohacker olarak tanımlayan Bryan Johnson, “ölümsüzlük” hedefi doğrultusunda şimdiye kadar 2 milyon dolar harcadı. Yaşlanmayı tersine çevirmek için yoğun bir deneysel tıp programı uygulayan Johnson, son 90 günde gördüğü hiperbarik oksijen tedavisinin dikkat çekici sonuçlar verdiğini açıkladı.

Yazın aranan serinlik sağlığı vurabilir: Soğuk suya dikkat

Uzmanlar, buz gibi su tüketmenin ve soğuk duşların vücut ısısını ani değiştirerek kalp ritminden sindirim sistemine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.